اِروین شرودینگر
اِروین شرودینگر دانشمند اتریشی از مغزهای نظریه کوانتوم در فیزیک است که طی سه دهه اول قرن بیستم شناخت و فهم بشر از جهان را کُن فَیکون کرد. معادله موج شرودینگر پاسخ وی به این سؤال است كه “اگر ماده بتواند مثل موج عمل کند، معادلهای که ان رفتار را باید توضیح دهد چیست؟”
میچیو کاکو مینویسد: “معادله موج شرودینگر، قلب نظریه کوانتوم است. درست همانگونه که قوانین مکانیک نیوتون قلب فیزیک کلاسیک هستند. من گاهی در دانشگاه سیتی نیویورک یک ترم کامل را به تدریس و تشریح مفاهیم این معادله اختصاص میدهم.”
برای مطالعه بیشتر میتوانید به کتاب Quantum Supremacy میچیو کاکو مراجعه کنید.
به هرحال شرودینگر مثل خیلی از نوابغ دیگر خصوصیات عجیب و غریب شخصیتی هم کم نداشت.
یکی از آن ها بیتوجهی به ظاهرش بود که حتی دست اینشتین را از پشت بسته بود و اگر همسرش وضع او را سر و سامان نمیداد معلوم نیست او را به محافل و همایشها اصلا راه میدادند.
یک خصوصیت عجیب دیگر او اعتقاد به عشق آزاد بود. او در دوران تحصیل و دانشجویی دوست دخترهای متعددی داشت که مشخصات همه آنها را با کُدهای مخفی جداگانه در دفترچهاش ثبت کرده بود!
وی معادله معروفش را در همان تعطیلات آخر هفتهای که در کوههای آلپ با یکی از دوست دخترانش میگذراند (که به نوشته بیوگرافی نویسان شرودینگر، چه بسا منبع وی برای کشف معادلهاش بود) پیدا کرد و در مغزش بعد از ماهها تفکر روی این موضوع، معادله را سر و سامان داد.
معادله شرودینگر نشان داد که ذره مادی الکترون دارای رفتار موجی نیز هست و الکترون در واقع یک موج است. معادله شرودینگر دقیقا توانست در پیشبینی رفتار الکترونها و تعیین سطح انرژی آن در اتم عناصر مختلف درست عمل کند و با نتایج تجربی همخوانی کامل داشت. در همان سال ماکس بورن نشان داد که مجذور تابع موج شرودینگر، احتمال پیدا کردن الکترون را در یک وضعیت به دست میدهد. شرودینگر جایزه نوبل ۱۹۳۳ را بهطور مشترک با پل دیراک دریافت کرد.
موسسه ترویج دانش فخر سپهر