موسسه ترویج دانش فخر سپهر

موسسه ترویج دانش فخر سپهر

Pope Urban II (1035-1099). Incited the first Crusade

پاپ آربن دوم ( ۴۱۲-۴۷۷  ه. ش.)  از تأثیرگذارترین شخصیت‌های تاریخ بوده است.  مجله لایف[1] در ویژه نامه سال 2022 خود، وی را در زمره ۱٠٠ نفری قرار داده که در طول تاریخ  جهان را متحول کردند.
ولتر متفکر عصر روشنگری اروپا نوشته است:  “در طی تاریخ بشریت،  ادیان بسی بیش از بلایای طبیعی و اپیدمی‌های طاعون و وبا باعث قتل و کشتار انسان‌ها شده‌اند.”


پاپ آربن دوم با برافروختن غائله جنگ‌های صلیبی و متحد کردن جهان مسیحیت علیه (به‌زعم وی)  کفار مسلمان،  مسیر تاریخ را تغییر داد.


در بامداد قرن ۱۱ میلادی او با سخنرانی آتشین خود مجموعه‌ای از جنگ‌های صلیبی را برای آزاد کردن سرزمین مقدس اورشلیم و مسیحیان آن از یوغ مسلمانان برانگیخت که پیامدهای آن تا امروز هم ادامه دارد.
آربن دوم با نام اُتو[2] در شهر کوچک لاگری در شمال فرانسه متولد شد.  او پس از رسیدن به مقام اسقفی،  در دستگاه پاپ گرگوری هفتم ترقی کرد و جانشین وی شد.


در سال ۱۰۸۸ میلادی امپراتور بیزانس آلکسیوس اول نامه‌ای به پاپ آربن نوشت و از وی برای دفع تهدید ترکان مسلمان  سلجوقی که  سرزمین‌های آناتولی را مورد هجوم قرار می‌دادند،  کمک خواست. همچنین  پاپ گزارش‌هایی دریافت می‌کرد که کارگزاران حکومت فاطمیون در اورشلیم (بیت‌المقدس)  کلیساها را تخریب کرده و آن‌ها را تبدیل به اصطبل کرده‌اند و مسیحیان آن مناطق را به بردگی گرفته‌اند.


آربن در پاسخ، اُسقف‌ها را از سراسر اروپا فرا خواند و همایشی بزرگ در کلرمونت فرانسه برگزار کرد.
در آن همایش در جمعی که تا هزاران نفر برآورد شده،  پاپ خطابه‌ای تأثیرگذار ارائه داد. او از هرج و مرج دراروپا،  نیاز به آرامش و اتحاد بین مسیحیان، تشویق به کمک به مسیحیان هم آیین دینی در بیزانس و لزوم اتحاد بین مسیحیان اروپا برای آزاد کردن اورشلیم مقدس از دست کافران مسلمان و برکت دادن به مجاهدینی که به این لشگر الاهی  می‌پیوندند،  سخن راند.

اکنون پنج نسخه از سخنرانی وی با مضامین کمابیش مشابه موجود است. در یکی از این نسخ پاپ می‌گوید “مسیح از شما می‌خواهد که این نژاد پست فطرت را از روی زمین منهدم کنید.”  در فرازی دیگر از این خطابه پاپ می‌گوید ” من تضمين می‌کنم به محض این که مجاهدان در این جنگ  مقدس بر علیه کفار مسلمان شهید شوند،  تمامی گناهان آنان آمرزیده خواهد شد. “


پایان سخنرانی با  هلهله حضار و مؤمنين مسیحی همراه بود. در اسرع وقت لشگری برپا شد تا امپراتوری بیزانس را از شر ترکان مسلمان مهاجم نجات دهد.  ولی بلافاصله هدف جنگ مقدس مسیحیان به آزاد سازی اورشلیم (بیت‌المقدس)  و تثبیت سیطره مسیحیت بر آن سرزمین،  معطوف شد.


بدین ترتیب نخستین جنگ از سلسله جنگ‌های صلیبی شعله‌ور شد.  در ۱۵ جولای ۱۰۹۹ میلادی صلیبیون اورشلیم را تصرف کردند و مسلمانان را از آن جا راندند.  اما این پایان کار نبود؛  ومجموعه‌ای از جنگ‌های صلیبی  برپاشد که قریب ۲۰۰ سال به طول انجامید و چندین‌بار ارض مقدس بین مسلمانان و  مسیحیان دست به دست شد و حدود ۶ میلیون نفر در این جنگ‌ها کشته شدند؛ تا در نهایت در جنگ صلیبی نهم، ممالیک  مسیحیان را از آن جا راندند و بر آن منطقه مسلط شدند. جنگی که به نوشته تحلیلگران و مورخین در پس اهداف مقدس ظاهری،  دستاوردهای مالی و سیاسی زیادی برای تجار و سوداگران و سیاست‌ورزان آن دوران  به‌همراه داشت.


در عین حال آشنایی جهان مسیحیت با دستاوردهای تمدن اسلامی  مقدمه‌ای شد برای خروج آن‌ها از  عصر تاریک[3] و قرون وسطی. شگفت این که جهان اسلام که پیش از آن  در دانش و تمدن پیشگام بود،  در مسیری معکوس قدم نهاد و در لاک ایدئولوژی و خوابی عمیق فرورفته،  از علم و فناوری  جا ماند که تا  دوران حاضر تداوم یافته است.


 
پ. ن.  تصویر پاپ آربن دوم در حال تقدیس بخشیدن (مقدس کردن)  بازیلیکای St.  Sernin در شهر تولوز فرانسه.

بازیلیکا:  فضای بزرگی شامل تالار و اتاقی بزرگ که به کلیسا اختصاص داده می‌شود.



Reference: LIFE journal. Special issue.  100 people who changed the world. 2022

@TarvijeDanesh_Channel

[1] Life

[2] Otto

[3] Dark age

فرم ورود به وب سایت ترویج دانش